Session nedir, ne işe yarar?

Session, bir oturum nesnesidir. Ziyaretçiler bir web sunucusundan herhangi bir sayfayı talep ettiğinde, sunucu bilgisayarlar gelen ziyaretçilerin herbirine ayrı ayrı oturumlar başlatır. Peki bu farklı oturumları nasıl birbirinden ayırt etmektedir? Şöyle ki Asp.Net sunucularında oturum sahiplerini tanıyabilmek için özel bir algoritma ile oluşturulan tanımlayıcı bir değer kullanılır. Bu tanımlayıcı değerlere SessionID denilmektedir. İşte ziyaretçiler bu SessionID değerlerine göre birbirinden ayırt edilmektedir.

Session nesneleri yardımıyla kullanıcılara ait oturum bilgileri sayfalar arasında taşınabilmektedir. Tabii ki bu bilgi taşıma olayı sonsuza kadar değildir. Bu süre Session’a atanan oturum süresi boyunca devam etmektedir. Session’ın son bulması için sadece belirlenen bu oturum süresinin dolması da gerekmez. Kullanıcı eğer geçerli olan tarayıcıyı kapatırsa oturumu otomatik olarak son bulacaktır. Ya da sunucu bilgisayarda oluşabilecek sorunlardan dolayı da oturumlar son bulabilir. Session’da kullanıcıya ait pek çok bilgi tutulabilir (Örneğin; kullanıcı adı, soyadı, şifresi, ip adresi vs.). Genel olarak Session nesnesinin kullanımına verilebilecek en güzel örnek alışveriş siteleridir. Burada kullanıcının sepetine ait olan bilgiler Session’da tutulup site içerisinde sayfalar arasında taşınabilmektedir.

Şimdi bu Session olayını bir de resim ile gösterelim.

Resimde de görüldüğü gibi, Client (istemci bilgisayar) Server’dan (sunucu bilgisayar)bir talepte bulunur ve sunucu bilgisayardan kendisine bu talep doğrultusunda bir oturum açılır ve SessionID atanır. Oturum süresi boyunca bu da SessionID değerine göre tanınır.

By mert

Yorum bırakın